HABERLER & BLOG

ELECTRA IC tarafından geliştirilen bir Sistem Üstü Modül (SoM): BitFlex-SPB-A7 FPGA SoM

  • ELECTRA IC tarafından geliştirilen bir Sistem Üstü Modül (SoM): BitFlex-SPB-A7 FPGA SoM-ElectraIC
BitFlex-SPB-A7 merkezinde AMD firmasının 7 serisi Xilinx FPGA’lerini bulunduran bir Sistem Üstü Modül (System On Module - SoM). Radar, kablosuz haberleşme, füze sistemleri, elektronik harp gibi sayısal işaret işleme içeren bir çok alanda kullanılmak üzere Electra IC mühendisleri tarafından tasarlanan bu kart milli imkanlarla üretilen maliyet etkin çözümlerin başarılı bir örneği…

 

  • Bu ürün nedir? Ne yapıyor? Neye yarıyor? 

Öncelikle “System-on-Module (SoM)” nedir, kısaca bunu açıklayalım: 
Bir System-on-Module (SoM), tek bir baskılı devre kartı (PCB) üzerinde işlemci, iletişim arayüzleri, bellek blokları, güç yönetimi gibi gerekli tüm birimleri içeren hazır elektronik kart çözümleridir. Bu sayede SoM’lerin üzerine yerleştirilebileceği ve ihtiyaç duyulan alana özel arayüz ve bileşenlerin bulunduğu kompleks elektronik kart tasarımları daha basit ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.  
Geliştirmiş olduğumuz BitFlex-SPB-A7, merkezinde AMD firmasının yüksek performans ve uygun maliyet hedefi ile üretmiş olduğu Artix 7 FPGA’lerini bulunduran ve üzerinde bulunan çeşitli arayüzler ile esnek bir şekilde pek çok uygulamaya uygun olabilecek bir SoM. 
BitFlex-SPB-A7, radar, kablosuz haberleşme gibi alanlarda kullanılmak üzere özelleştirilmiş elektronik kartların üzerine yerleştirilebilecek tek bir baskılı devre kartı üzerinde bütünüyle hazır bir işlemci kartı olabileceği gibi yazılım geliştirme aşamalarında tek başına kullanılabilecek bir demo kartı olma yetkinliğine de sahiptir.

 

  • Bu ürünü geliştirme nedeniniz nedir? 

FPGA (Field-Programmable Gate Array) donanım tasarımlarında kullanılan ve farklı fonksiyonlar için tekrar tekrar programlanabilen bir mikroçiptir. Türkiye’de ve dünyada füze sistemleri, radar sistemleri, haberleşme sistemleri gibi alanlarda karmaşık ve yüksek performanslı sistemler geliştirmek için FPGA'lar, sık sık tercih edilmektedir.
FPGA’ler bu kadar sık kullanılmaktayken FPGA geliştirme kartlarına da aynı oranda ihtiyaç olmaktadır ve bu ihtiyacın gün geçtikçe artacağı da öngörülmektedir. Electra IC, hem sayısal tasarım hem de sayısal donanım tasarımı konusunda yıllardır süregelen bir tecrübeye sahiptir. 2022 yılında bir müşterimizin başlattığı proje sayesinde de bu tecrübe bir ürüne dönüştürülerek milli imkanlarla BitFlex-SPB-A7 SoM tasarlandı ve üretildi. Türkiye’deki firmalar artık benzer ürünleri ithal etmek yerine bu ürünü yerli ve milli olarak bizden temin edebiliyorlar. Electra IC’nin AMD’nin Elite Partner’i olması dolayısı ile de bu ürünümüz AMD’nin sitesinden de dünya pazarına sunulmuş durumdadır.

 

  • Ürün ElectraIC’nin mühendisleri tarafından mı geliştirildi? Tamamen yerli mi? 

Evet, ürün tamamen yerli. Bir müşterimizin istekleri doğrultusunda geliştirildi. Doğrulamaları laboratuvar ortamında kapsamlı test senaryoları dahilinde yapıldı. Müşterimiz tarafından da kabul testleri tamamlandı ve kabul edildi.

 

  • Ürünü ne kadar sürede geliştirdiniz? 

BitFlex-SPB-A7 tasarım, üretim, dizgi ve test süreçleri gibi pek çok aşamadan geçerek bir ürüne dönüştürüldü. Tüm bu süreçler 12 ayda tamamlandı. 

 

  • Buna benzer ürünleri, talep eden tüm müşterilere yapabilecek misiniz? 

Evet tabi ki. BitFlex-SPB-A7 ile sayısal tasarım ve donanım tasarım alanındaki uzmanlıklarımızı bir ürüne çevirerek bu süreçlerdeki tecrübemizi daha da güçlendirmiş olduk. Bundan sonraki süreçte de müşterilerimize farklı arayüzlere sahip ya da farklı FPGA aileleri içeren benzer ürünleri geliştirmek için daha güçlü ve kararlı bir şekilde kendimizden daha emin adımlarla yolumuza devam etmekteyiz. Web sitemizde Ürünler sayfamızda bu tarz müşteri isteklerine özgü özelleştirilmiş FPGA kartları geliştirmek firmamızı ön plana çıkartan önemli yetkinliklerinden birisidir.

 

  • BitFlex-SPB-A7 ElectraIC için ne ifade ediyor? Ülkemiz için ne ifade ediyor? 

BitFlex-SPB-A7 ülkemizdeki birçok projede kullanılan 7 serisi FPGA’leri üzerinde bulunduran bir FPGA SoM. BitFlex-SPB-A7 ile hem bu ürünleri ithal eden firmalar için yerli bir çözüm alternatifi oluşturmuş olduk hem de Electra IC’nin bu konudaki tecrübesini artırmış olduk. BitFlex-SPB-A7 füze sistemleri, radar sistemleri, kablosuz iletişim sistemleri gibi sayısal işaret işleme içeren pek çok alanda SoM ihtiyacını karşılayabilecek esnek yapıda bir çözümü ülkemizin hizmetine sunmaktadır. Ayrıca Electra IC böyle bir tasarımı ürünleştirmenin verdiği tecrübeyle daha farklı amaçlara hizmet eden ve daha büyük FPGA’leri içeren SoM’ları tasarlamak için de hazır ve kendinden emin olduğunu göstermektedir.

 

İlgili Linkler
•    https://www.electraic.com/product/bitflex-spb-a7 
•    https://www.xilinx.com/alliance/memberlocator/1-1mcwjrf.html
•    https://www.xilinx.com/products/boards-and-kits/1-1y7371g.html 


03.03.2024
  • TEKNOPARK ISTANBUL
    Sanayi Mah. Teknopark Bulvarı
    No:1/9A 203 34906 - Pendik / Istanbul
    Koordinatlar: 40.9198684, 29.3152699
    Telefon: +90 216 912 0167
    Faks: +90 216 912 0168
    Eposta: info@electraic.com
  • ODTÜ TEKNOKENT CoZone
    Mustafa Kemal Mah Dumlupınar Bulvarı
    No: 280G, D:1202, 06510 Çankaya/Ankara
    Koordinatlar: 39.9075777, 32.7458178
    Telefon: +90 312 429 0067
    Faks: +90 312 429 0067
    Eposta: info@electraic.com