HABERLER & BLOG

ElectraIC’de Kıdemli Tasarım ve Doğrulama Mühendisi olarak görev yapmakta olan Dr. A. Çağrı ARLI ve Dr. Orhan GAZİ’nin kitabı yayınlandı.

  • ElectraIC’de Kıdemli Tasarım ve Doğrulama Mühendisi olarak görev yapmakta olan Dr. A. Çağrı ARLI ve Dr. Orhan GAZİ’nin kitabı yayınlandı.-ElectraIC
ElectraIC’de Kıdemli Tasarım ve Doğrulama Mühendisi olarak görev yapmakta olan Dr. A. Çağrı ARLI ve Çankaya Üniversitesi'nde doçent olarak çalışmakta olan Öğretim Görevlisi Dr. Orhan GAZİ’nin yazdıkları “VHDL ile Durum Makineleri: Seri İletişim ve Görüntüleme Protokollerinin FPGA Uygulaması” isimli kitap uluslararası mecralarda yayınlandı.

 

Başta üniversitelerin Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümleri’nde okuyan öğrenciler olmak üzere sayısal tasarım alanında çalışmalar yapan herkesin faydalanabileceği önemli bir kaynak oluşturacak kitapta birçok uygulama, açıklanarak çözülmüş örnekler ve tanıtılan kavramları pekiştirme amaçlı alıştırmalar da bulunuyor.  

 
Kitabın yayıncısı; bilimsel, teknik ve tıbbi alandaki eserleri yayınlayan, ayrıca çok kapsamlı bir e-kitap koleksiyonuna sahip dünyaca ünlü Springer Yayınevi. 


Dr. ARLI ve Dr. GAZİ’nin kitabı www.springer.com ve www.amazon.com ‘dan ciltli veya e-kitap olarak satın alınabiliyor. 


Kitap Hakkında:
VHDL ile Durum Makineleri: Seri İletişim ve Görüntüleme Protokollerinin FPGA Uygulaması
Bu ders kitabı öğrencilere, Alanda Programlanabilir Kapı Dizilerini (FPGA) kullanarak, gelişmiş sayısal sistemlerin tasarlanması için teknikler öğretir. Yazarlar; FPGA'ler ve çevresel cihazlar (EEPROM, analogdan dijitale dönüştürücüler, sensörler, dijitalden analoğa dönüştürücüler, ekranlar vb.) arasındaki veri iletimini gerçekleştiren UART, SPI, I²C gibi seri haberleşme protokolleri üzerine ve VGA, HDMI gibi ekran protokollerinin uygulanmasına odaklanmışlardır. Özellikle, protokollerin durum makineleri ve zamanlanmış durum makineleri ile gerçeklenmesine odaklanılmıştır. Programlama dili olarak VHDL kullanılmıştır. Kitaptaki tüm konular planlanmış bir şekilde adım adım işlenmiştir.
•    Pratik sayısal elektronik tasarım arayüzlerinin uygulanması için durum makinelerinin ve zamanlanmış durum makinelerinin kullanımını gösterir,
•    Adım adım VHDL kodlama açıklamaları yaparak, FPGA'lerde seri iletişim protokollerinin nasıl uygulanacağını gösterir,
•    Çok çeşitli çevre birimleri için çok sayıda, çözülmüş, açıklayıcı örnekler içerir,
•    Tanıtılan kavramları pekiştirmek için her bölümün sonunda alıştırmalar bulunur.

 

Yazarlar Hakkında:

Dr. A. Çağrı ARLI, ElectraIC'de kıdemli tasarım ve doğrulama mühendisi olarak görev yapmaktadır. Çankaya Üniversitesi / Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunudur. Haberleşme Teorisi, 5G Teknolojileri ve FPGA tabanlı tasarımlar üzerine araştırmaları ve çalışmaları bulunmaktadır. Son zamanlarda, çalışmaları kutupsal kod çözücü tasarımı, görünür ışık haberleşmesi ve 5G fiziksel katman tasarımı üzerine odaklanmıştır.


Dr. Orhan GAZİ, Çankaya Üniversitesi'nde doçent olarak çalışmakta olan elektronik ve haberleşme mühendisliği öğretim görevlisidir. ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunudur. Araştırmaları, turbo kodlar ve kutupsal kodlar gibi kanal kodlaması konularını içermektedir. FPGA cihazlarında iletişim ve sinyal işleme konularının pratik uygulamaları ile ilgilenmektedir. Elektrik mühendisliği alanında yazılmış 10 kitabı bulunmaktadır. Söz konusu kitaplardan altısı uluslararası olarak basılmıştır.


15.01.2021
  • TEKNOPARK ISTANBUL
    Sanayi Mah. Teknopark Bulvarı
    No:1/9A 203 34906 - Pendik / Istanbul
    Koordinatlar: 40.9198684, 29.3152699
    Telefon: +90 216 912 0167
    Faks: +90 216 912 0168
    Eposta: info@electraic.com
  • ODTÜ TEKNOKENT CoZone
    Mustafa Kemal Mah Dumlupınar Bulvarı
    No: 280G, D:1202, 06510 Çankaya/Ankara
    Koordinatlar: 39.9075777, 32.7458178
    Telefon: +90 312 429 0067
    Faks: +90 312 429 0067
    Eposta: info@electraic.com